MERIDIÁNTORNA LEÍRÁSA

1. 8×8 Válszélességű terpeszben állunk, lábfej előre néz (alapállás), térdeinkkel rugózunk ésvelőrenyújtott karjainkkal tapsolunk.

2. 4×8 Balra fordulunk támadóállásba, rugózunk, a hátsó sarok emelkedik fel-le, előre nyújtott,felfeléfordított tenyereinket egymásba ejtjük.

3. 4×8 Jobbra fordulunk támadóállásba, rugózunk, a hátsó sarok emelkedik fel-le, előre nyújtott, felfelé fordított tenyereinket egymásba ejtjük.

4. 8×8 Előre fordulunk alapállásba, rugózunk, előrenyújtott karral ökleinket egymáshoz ütjük úgy, hogy az egyik kéz ízületi bütyke a másik kéz vastagbél 4-es pontját érje – felváltva egyik-másik kézfejen.

5. 8×8 Folytatjuk a rugózást, alkarunkat behajlítjuk és a kisujj felöli kézéleket összeütögetjük.

6. 4×8 Balra fordulunk támadóállásba, rugózunk, a hátsó sarok emelkedik fel-le, előre nyújtott, felfelé fordított tenyereinket egymásba ejtjük.

7. 4×8 Jobbra fordulunk támadóállásba, rugózunk, a hátsó sarok emelkedik fel-le, előre nyújtott, felfelé fordított tenyereinket egymásba ejtjük.

8. 8×8 Előre fordulunk alapállásba , rugózunk és kinyújtott karokkal tapsolunk.

Lerázás: rugózás közben lefelé, középre-felfelé-középre-lefelé rázzuk karjainkat, kézfejünket.

9. 8×8 A bal kézfejen megkeressük a vastagbél 4-es pontot (tigrisszáj fogással, a másik kéz mutatóujj kézközépcsontjához döntve) és jobb kéz hüvelykujjal ütemesen rányomunk, miközben a csípőnket balra-jobbra mozgatjuk. Végül jobb kezünkkel megpaskoljuk a pontot.

10. 8×8 A jobb kézfejen megkeressük a vastagbél 4-es pontot és bal kéz hüvelykujjal ütemesen rányomunk, miközben a csípőnket balra-jobbra mozgatjuk. Végül bal kezünkkel megpaskoljuk a pontot.

11. 8×8 A bal csuklón kikeressük a szívburok 6-os pontot (3 ujjnyira a csuklóredőtől a két ín között) és balra-jobbra ringatózva ütemesen megnyomkodjuk. A végén a jobb kezünkkel megpaskoljuk a pontot.

12. 8×8 A jobb csuklón kikeressük a szívburok 6-os pontot és balra-jobbra ringatózva ütemesen megnyomkodjuk. A végén a bal kezünkkel megpaskoljuk a pontot.

13. 8×8 Bal kezünket lazán ökölbe zárjuk és a felemelt bal térdünk alá ütünk vele, majd jobb öklünkkel a jobb térd alá. Ezt ismételjük felváltva – így kezeljük meg a gyomor 36-os pontokat.

Lerázás: rugózás közben lefelé, középre-felfelé-középre-lefelé rázzuk karjainkat, kézfejünket.

14. 1×8 Térdkörzés összezárt lábbal jobbra, sarok a talajon marad, a két tenyér a térdeken.

1×8 Térdkörzés összezárt lábbal balra, sarok a talajon marad, a két tenyér a térdeken.

1×8 Kisterpeszben térdkörzés bentről kifelé, sarok a talajon marad, tenyerek a térdeken.

1×8 Kisterpeszben térdkörzés kintről befelé, sarok a talajon marad, tenyerek a térdeken.

15. 2×8 Vádlibillentés: bal lábfejjel a jobb vádlit jobb lábfejjel a bal vádlit – váltogatva

16. 4×8 Vállszélességű terpeszben guggolás, sarok a talajon marad, előre nyújtott karral merítünk a Föld energiájából, töltekezünk. Lefelé kilégzés, felfelé belégzés.

17. Pingvinugrálás: vállakat leengedjük, kézfejeket visszafeszítjük, pici ugrálást végzünk páros lábbal előre-hátra, körbe (csak ha nincs térdfájdalom).

Lerázás: rugózás közben lefelé, középre-felfelé-középre-lefelé rázzuk karjainkat, kézfejünket.

18. Ütögetés:

– Alapállás, finoman rugózunk, bal kar oldalra kinyújtva, tenyér felfelé néz. Jobb kézfejünkkel

2×8-szor ütjük a bal váll – felkar – könyök – alkar részt, majd taps 2×8, aztán a kézfejet lefelé

fordítva jövünk vissza a karon: kézhát – alkar – könyök – felkar – váll (leengedjük a kart). A jobb karon is megcsináljuk a gyakorlatot.

– 2×8 mellkas, has, alhas balra-jobbra ütve

– A bal lábat oldalt ütögetjük végig 2×8: comb – térd – lábszár – boka, majd előre fordulunk és elöl-hátul ütögetünk visszafelé: boka – lábszár – térd – comb. A jobb lábon ugyanezt megismételjük.

– 2×8 fenék, derék, alhas balra-jobbra, has

– 2×8 A mellkasnál finoman behúzzuk az energiát a kezeinkkel, közben „ha-ha” hangot hallatva.

– 1×8 Elől a karjainkat keresztezzük és oldalt a combra csapunk, kiáltunk: „hej” (közben lábujjhegyre állunk, majd visszaereszkedünk)

19. Hasi légzés min. 20x ismételve