Országos Gyalogló Idősklub-hálózat

(OGYIK)

 

A gyaloglás nem más, mint járás, csak nagyobb mozgássebességgel. Nem séta, hanem sietősebb, lendületesebb léptek, ahol a gyorsabb lábmunkát erőteljesebb karmunka kíséri.
A gyaloglóhálózat kiépítését az a gondolat vezérelte, hogy minden 60 év feletti idősödő személy a lakóhelye közelében találhasson szervezett gyaloglóközösséget.

 

Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója, világbajnok tájfutó, az Idősek Tanácsának tagja hivatásának tekintette az idősek egészséges életmódjának, rendszeres testmozgásának előmozdítását. Az ő kezdeményezésére alakult meg 2017-ben az Országos Gyalogló Idősklub-hálózat, amelynek immár több mint száz klubja működik országszerte.

A klubhálózat – amellett, hogy az aktív időskort, az egészség megőrzését, a testmozgás örömét és a kortárs kapcsolatok erősítését szolgálja – lehetőséget ad arra is, hogy egy jól kommunikálható, másoktól eltérő módon az idősekről pozitív képet bemutató, nem utolsó sorban a fiatal generációknak is jó példát mutató program kerüljön az érdeklődés középpontjába. Az elképzelések szerint a hálózat programja később a gyalogláson túl más, időseknek szóló tevékenységekkel, szolgáltatásokkal (pl. meridiántorna, tánc, nordic walking, ismeretterjesztés, egészségszűrés) is kiegészülhetne.

A 2018 márciusában megrendezett I. Országos Gyalogló Klubtalálkozón közel négyszáz fő vett részt. A találkozón előadások hangzottak el a testmozgás és a közösségi kapcsolatok ápolásának fontosságáról, a rendezvényt a Feneketlen-tó körüli gyaloglás zárta, amelyen az esős idő ellenére is mintegy 100-150 fő vett részt.2018 őszén került sor a gyaloglóklubok vezetői számára rendezett első mentorprogramra, amelyen a testmozgás, a gyaloglás fontosságát hangsúlyozó egészségügyi, sportszakmai előadásokon túl gyakorlati szervezési tanácsokat hallgathattak meg a résztvevők. A gyaloglást szervezők ismertették jó tapasztalataikat, így elindulhatott a kölcsönös tapasztalatátadás.

Ugyanezen év végén a szakminisztérium pályázatot írt ki a már rendszeresen működő klubok számára „Mi is gyaloglók vagyunk!” címmel annak érdekében, hogy 2019-es programjaikat támogassa. A támogatást 51 egyesület, alapítvány, illetve önkormányzat vagy önkormányzati intézmény nyerte el. Bízunk benne, hogy a klubok fejlődését elősegítő pályázatokat a jövőben is sikerül kiírni.

  1. április 25-i II. Országos Gyalogló Idősklub Találkozó programja az elmúlt évek tapasztalatairól, valamint a testmozgás fontosságáról, az egészségmegőrzésben betöltött szerepéről szóló előadásokból, valamint városligeti gyaloglásból állt. A konferencia előadói olyan szakemberek voltak, akik szakmai tudásukkal, gyakorlati tapasztalataikkal bővítették a jelenlévők ismereteit az időskori gyaloglás hasznosságával, egészségmegőrző, közösségépítő szerepével kapcsolatban. Novák Katalin családokért felelős miniszter asszony köszöntőjét követően Monspart Sarolta a szerveződő országos klubhálózat eddigi tapasztalatairól, Trokán Péter színművész úr a mozgás és a szellemi tevékenység egészségmegtartó szerepéről, Dr. Blaskovich Erzsébet főorvos asszony az időskori táplálkozásról, Horváthné Dr. Sütő Teréz a soproni gyaloglóklub szervezője pedig a gyaloglás és az Alzheimer Cafék életminőség-megőrző szerepéről tartott előadást. A program zárásaként Monspart Sarolta bemelegítette, majd útnak indította a közös gyaloglást a Vajdahunyadvár és a Hősök tere között – az UNESCO-nál Világörökségként nyilván tartott helyszínen – ezzel is népszerűsítve, hogy az idősek tudnak és akarnak is tenni egészségük megőrzése, aktivitásuk fenntartása érdekében.

A gyaloglás nem csak fizikailag, de hangulat, közérzet szempontjából is pozitív befolyással bír, nem beszélve a közösségi élményről, amelynek során sok esetben születnek új barátságok, kapcsolatok is akár az ország különböző pontjairól. Ez a lényege, célja a gyaloglókluboknak: az idős korosztály fizikailag, lelkileg egészségesebb legyen, amely a mentális jóllétre kis kihat. Mindehhez elsősorban agilis személyekre, lelkes mentorokra van szükség, akik képesek kimozdítani komfortzónájukból a nyugdíjasokat.

Ennek érdekében zajlott 2019. november 15-én, Budapesten második alkalommal a gyaloglóklub-vezetők részére rendezett, gyakorlati és motivációs segítséget adó mentornap is. Több ismert és kevésbé ismert, ám annál nagyobb hatású előadó buzdította a résztvevőket közösségfejlesztésre, hatékony vezetésre. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Tóth Árpád kórusvezető, énektanár és Soós Zoltán motivátor egyaránt magával ragadó előadásban mutatták be azokat a technikákat, amelyeket a megjelentek magukkal vihetnek kisközösségeikbe. Ezen felül Monspart Sarolta is átadta több évtizeden alapuló tapasztalatait, inspirációs csomagját a klubvezetőknek arra biztatva őket, hogy kitartással, akarattal és friss lélekkel eredményesen terjeszthetik a szervezett gyaloglást.

A fentiekből jól látszik, hogy évente két nagyobb rendezvénnyel törekszünk hozzájárulni a gyaloglók közösségépítéséhez és a klubvezetők szakmai támogatásához. 2020-ban azonban a koronavírus okozta járványhelyzet miatt csak levelezve és kiadványainkon keresztül tudtunk kapcsolatban maradni a klubvezetőkkel, és az rendezvényeink sajnálatos módon elmaradtak.

Az OGYIK szellemi vezetője, Monspart Sarolta 2021-ben eltávozott közülünk, de örökségét továbbvisszük, céljait megvalósítani törekszünk. Az OGYIK fejlesztését Monspart Sarolta kérésére Türmerné Szeremi Ilona veszi át, aki Solton és a közeli településeken segítette, segíti elő a gyaloglóklubok létrejöttét, de odaadóan vesz részt más, időseket érintő programok megvalósításában is.

Nagy öröm számunkra, hogy az OGYIK 2021. július 11-ére meghívást kapott dr. Eőry Ajándok első égi születésnapjára, ahol megtörténhetett a két klubhálózat egy évvel ezelőttre tervezett kapcsolódása. Bízunk benne, hogy ezzel egy gyümölcsöző, sok idősödő ember életminőségének javulását hozó együttműködés vette kezdetét!

Buzdítjuk a meridiántornát végzőket, hogy csatlakozzanak az OGYIK-hoz, próbálják ki a közösségben gyaloglást, és hasonlóképpen biztatjuk a gyaloglóinkat is, hogy kezdjék el a meridiántornát, amely bizonyítottan tartós egészségjavulást eredményez.

 

 

Az OGYIK-hálózathoz a gyaloglo@csm.gov.hu címen lehet csatlakozni.

Várjuk a meridiánklubok tagjait is szeretettel a hálózat gyaloglóklubjaiban!

Az OGYIK Facebook-közössége itt érhető el: https://www.facebook.com/groups/1996862390578217