Országos Gyalogló Idősklub-hálózat

(OGYIK)

A gyaloglás nem más, mint járás,
csak nagyobb mozgássebességgel.
Nem séta, hanem sietősebb,
lendületesebb léptek, ahol a
gyorsabb lábmunkát erőteljesebb
karmunka kíséri.

Monspart Sarolta

 

Az országszerte gyalogló idősek klubhálózatba történő szervezése Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója, világbajnok tájfutó, az Idősek Tanácsának tagja kezdeményezésére kezdődött el 2017-ben. Elképzelése az volt, hogy összefogja és közösséggé formálja a gyaloglóklubokat, ezzel lehetőséget biztosítva a testmozgás örömének átélésére és a kortárs kapcsolatok erősítésére. Tekintettel arra, hogy ezen célok a kormányzat törekvéseivel egyezőek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Családokért Felelős Államtitkársága a kezdetektől tevőlegesen támogatja a hálózat kialakítását és bővítését. A gyaloglóklubok száma 2022-re a pandémia ellenére elérte a 120-at. Az alapító elhunytát követően a hálózat szervezését, bővítését a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány végzi.

 

Monspart Sarolta hivatásának tekintette az idősek egészséges életmódjának, rendszeres testmozgásának előmozdítását, ugyanakkor azt is látta, hogy elképzelése lehetőséget ad arra is, hogy egy jól kommunikálható, másoktól eltérő módon az idősekről pozitív képet bemutató, nem utolsó sorban a fiatal generációknak is jó példát mutató program kerüljön az érdeklődés középpontjába.

 

Az OGYIK szabadidős mozgalomként működik, 2023 nyár végéig már több mint 170 klub csatlakozott a hálózathoz, de a cél az, hogy mielőbb 500 gyaloglóklubban legyen lehetőség a testmozgásra országszerte. Az idősek gyaloglásának népszerűsítését a Miniszterelnökség is célul tűzte ki, 2023 évben az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság Monspart Saroltáról elnevezett aktív életmód stratégiát dolgozott ki. A klubvezetők szóróanyagokat, szakmai kiadványokat, havi rendszerességgel hírleveleket kapnak, számukra klubvezetői mentornapot, illetve a hálózat egészének országos vagy regionális találkozókat rendeznek.

 

Az OGYIK hálózatához csatlakozni egy adatlap megküldésével történő regisztrációval lehet. Az a klub csatlakozhat, amely mindenki számára nyitott, ingyenes és lehetőleg heti rendszerességgel szervez gyalogló alkalmat.

 

Regisztrációt, illetve további információt a gyaloglo@kim.gov.hu címen kérhetnek az érdeklődők.

 

Az OGYIK Facebook-közössége itt érhető el: https://www.facebook.com/groups/1996862390578217